ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ. Το αποχετευτικό σύστημα είναι ένα άκρως απαραίτητο δομικό στοιχείο για την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων. Ο σχεδιασμός και η φιλοσοφία της λειτουργίας του είναι σχετικά απλή, δηλαδή, είτε η όδευση (εκτός πόλης) των ομβρίων υδάτων και των λυμάτων επιτυγχάνεται με μία σχετική κλίση στο σύστημα σωληνώσεων, είτε με αντλίες. Η κατασκευή του όμως είναι δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα. Η συντήρησή του δεν αφορά μόνο τις δημόσιες αρχές αλλά πρωτίστως τον τρόπο χρήσης του κάθε ενός από εμάς, καθώς όλα κατευθύνονται προς τους κεντρικούς αγωγούς.
Το αποχετευτικό σύστημα των πόλεων εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και κατ’ επέκταση των οικιών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει με αποτελεσματικότητα τον αναρίθμητο πληθυσμό της πόλης και τις ατελείωτες οικίες. Παράλληλα το αποχετευτικό σύστημα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και δυσλειτουργικό. Και αυτό διότι έχει πολλά χρόνια να ανανεωθεί και να ανακατασκευαστεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας και εστίες μικροβίων.

Η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου στην Αττική
Η αποχέτευση του Λεκανοπεδίου Αττικής πραγματοποιείται με δίκτυο πρωτευόντων και δευτερευόντων αγωγών ακαθάρτων, οι οποίοι συλλέγουν και μεταφέρουν τα λύματα στη θαλάσσια περιοχή της Ψυττάλειας αφού προηγηθεί ο βιολογικός καθαρισμός τους στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.
Το αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων του Λεκανοπεδίου είναι χωριστικό εκτός από το κέντρο της Αθήνας – από το Γαλάτσι έως την Πλάκα – όπου το δίκτυο είναι παντορροϊκό (μήκος 88 χλμ.) σε ορισμένα σημεία του. Το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων λειτουργεί με βαρύτητα, καθώς η γεωμορφολογία του εδάφους επιτρέπει αυτή τη λειτουργία.
Για τις περιοχές που βρίσκονται χαμηλά, δηλαδή για τις περιοχές που εκτείνονται στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, χρησιμοποιούνται 51 αντλιοστάσια. Τα αντλιοστάσια λειτουργούν με αυτόματες ηλεκτροκίνητες αντλίες, ενώ ο έλεγχος της λειτουργίας τους γίνεται μέσω Συστήματος Τηλελέγχου – Τηλεχειρισμού.
Στόχος κάθε αποχετευτικού συστήματος είναι η συλλογή των λυμάτων και η επεξεργασία τους, οι οποίες πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία, να υπάρχει ασφάλεια και να υλοποιούνται με τον πιο οικονομικό και αποδοτικό τρόπο.
ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ
Αποχετευτικό δίκτυο και σωληνώσεις
Η αρχιτεκτονική, η ποιότητα κατασκευής και η παλαιότητα των σωληνώσεων σε ένα αποχετευτικό δίκτυο είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ομαλή ροή και λειτουργία του.
Από την αρχική κατασκευή κατά την ανοικοδόμηση ενός κτιρίου αλλά και η σύνδεσή του με το δημόσιο δίκτυο αποχέτευσης παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Οι κατάλληλες κλίσεις, η αποφυγή πολλών διακλαδώσεων και η διατομή των σωληνώσεων επηρεάζουν τη σωστή ροή λυμάτων και των όμβριων υδάτων. Επίσης, το υπέδαφος, ο περιβάλλοντας χώρος και οι κλιματολογικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής επηρεάζουν τον σχεδιασμό και την αποτελεσματική υλοποίηση ενός ορθού αποχετευτικού δικτύου.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ
Παράγοντες που επηρεάζουν την κατασκευή του δημόσιου αποχετευτικού δικτύου
- Επίπεδο έδαφος, ή μη ικανοποιητικές κλίσεις του εδάφους (χαρακτηριστικό
- παραλιακών οικισμών)
- Υψηλός υδροφόρος ορίζοντας
- Βραχώδες ή ασταθές έδαφος
- Ευαίσθητα οικοσυστήματα
- Αρχαιολογικό υπέδαφος
- Εμπόδια (τεχνικά, ρέματα, ποτάμια, σωλήνες
Στις περιπτώσεις που απαιτείται να κατασκευασθούν αντλιοστάσια (μέθοδος αναρρόφησης) είναι πολύ σημαντικό η θέση και η ισχύς τους καθώς και η διατομή των σωλήνων. Στην παραλιακή γραμμή του Σαρωνικού χρησιμοποιούνται 51 αντλιοστάσια.
Επισημαίνεται ότι τα αποχετευτικά δίκτυα με τη μέθοδο της αναρρόφησης συμβάλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω του ότι δεν υφίστανται διαρροές λυμάτων στο υπέδαφος, τα λύματα μεταφέρονται σε αερόβιες συνθήκες και με μεγάλες ταχύτητες, αποκλείοντας τις επικαθήσεις στους αγωγούς και τη δημιουργία προβλημάτων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Ανθρώπινη χρήση
Όλες οι αποχετεύσεις από τα κτίρια (οικίες, επιχειρήσεις, εργοστάσια, δημόσια κτίρια) κατευθύνονται προς το δημόσιο δίκτυο αποχέτευσης. Νεροχύτες, λεκάνες, νιπτήρες, μπάνια, μπανιέρες, πλυντήρια και όλα σχεδόν τα εσωτερικά αποχετευτικά σημεία των κτιρίων καθοδηγούνται μέσω των σωληνώσεων στα κεντρικά φρεάτια των κτιρίων και από εκεί στους δημόσιους αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων – λυμάτων. Οι υδρορροές κατευθύνουν τα βρόχινα ύδατα προς το δίκτυο ομβρίων υδάτων.
Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις αποχετεύσεις επηρεάζει την ομαλή ροή του δικτύου. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα και υλικά τα οποία δημιουργούν βουλώματα και φραγές στις σωληνώσεις με αποτέλεσμα την αργή ή τη μηδενική αποστράγγιση επιφέροντας ανθυγιεινές συνθήκες όπως επιστροφή ακαθάρτων λυμάτων προς το εσωτερικό των κτιρίων.
Ανθρώπινοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις αποχετεύσεις
- Καμένα λίπη, έλαια και υπολείμματα τροφίμων στο νεροχύτη της κουζίνας.
- Χαρτιά, μωρομάντηλα, σερβιετάκια στη λεκάνη της τουαλέτας.
- Οδοντόπαστα, οδοντόνημα, σαπούνια, τρίχες στο νιπτήρα.
- Τρίχες, σαμπουάν, βαφές μαλλιών στην μπανιέρα.








ΟΙ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να γίνονται αποφράξεις. Σε αυτήν τη διαδικασία προβαίνουν συγκεκριμένες ειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και παράλληλα την απαραίτητη εμπειρία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις που είναι σοβαρές κυρίως γιατί απειλούν την υγιή διαβίωσή μας.
Οι αποφράξεις γίνονται με διάφορα μηχανήματα που έχουμε στην κατοχή μας, τελευταίας πάντα τεχνολογίας. Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας που έχουν εκπαιδευτεί άρτια και αποκλειστικά από εμάς, όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και είναι ικανοί για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος έχει παρουσιαστεί στον αποχετευτικό σας δίκτυο.





Με μία κλήση στο τηλεφωνικό μας κέντρο, θα επισκεφθούμε άμεσα το χώρο σας. Μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού και του ενδεδειγμένου χειρισμού της εκάστοτε κατάστασης θα σας απαλλάξουμε από κάθε δυσάρεστη κατάσταση. Σε όποια περιοχή και αν βρίσκεστε στην Αθήνα και τα προάστια της, οι ειδικοί είναι δίπλα σας όλο το 24ωρο.