Pin It
Publisher Profile

Περιμένουν το ΣτΕ, ρωτούν για την προίκα της εταιρίας ύδρευσης αποχέτευσης ΕΥΑΘ οι επενδυτές

Περιμένουν το ΣτΕ, ρωτούν για την προίκα της εταιρίας ύδρευσης αποχέτευσης ΕΥΑΘ οι επενδυτές

Περιμένουν το ΣτΕ, ρωτούν για την προίκα της εταιρίας ύδρευσης αποχέτευσης ΕΥΑΘ οι επενδυτές

Τα πλήρη οικονομοτεχνικά στοιχεία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν χθες σε έναν εκ των δύο υποψήφιων αγοραστών που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας, την κοινοπραξία των εταιρειών Suez και Άκτωρ. Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες επίσκεψη των επενδυτών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Σίνδου, στα διυλιστήρια νερού και στις υποδομές στον Αλιάκμονα. Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και εκπρόσωποι των συμβούλων αποκρατικοποίησης, η διοίκηση της ΕΥΑΘ, καθώς και στελέχη της κοινοπραξίας των επενδυτών τα οποία έθεσαν περισσότερα από 200 ερωτήματα προς απάντηση για την κατάσταση της εταιρείας. Παρότι έγινε εξαντλητική συζήτηση επί των ερωτημάτων, έγκυρες πηγές που παρακολούθησαν τη σύσκεψη σημειώνουν ότι δεν έγινε αναφορά σχετικά με την πιθανή εμπλοκή που μπορεί να δημιουργήσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Πάντως οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ δεν αναμένεται κανένας εκ των δύο υποψήφιων αγοραστών να καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ κατέθεσαν προσφυγή για την ακύρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Πέντε μήνες μετά διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες ότι το ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση των μετοχών, κρίνοντας ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Όταν πια καθαρογραφεί η απόφαση και γίνει γνωστό το σκεπτικό της, θα φανεί αν ο διαγωνισμός ματαιώνεται οριστικά ή αν το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να επανέλθει με κάποιες αλλαγές επί της διαδικασίας.

ΕΥΑΘ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ… ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίαζε τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της ΕΥΑΘ ΑΕ στους υποψήφιους αγοραστές, οι εργαζόμενοι της εταιρείας και το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό» πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της ΕΥΑΘ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σε ένδειξη συμπαράστασης κινήσεις πολιτών, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, απολυμένοι της Coca Cola, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σχολικοί φύλακες σε διαθεσιμότητα, κ.ά. Τον τόνο της διαμαρτυρίας έδωσαν δύο άτομα που φόρεσαν μάσκες με τα πρόσωπα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατούν δεσμίδες χαρτονομισμάτων, θέλοντας να υποδηλώσουν ότι η πώληση της ΕΥΑΘ αποτελεί ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Εξάλλου οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί και την Πέμπτη έξω από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στη νέα παραλία, την ώρα που το επιθεωρούσαν οι επενδυτές, και με πανό και συνθήματα δήλωσαν την αντίθεσή τους.
Τα μέλη της κίνησης φορέων «SOSτε το νερό» βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, που εν πολλοίς θα κρίνει την τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ. «Αυτή θα είναι και η μητέρα των μαχών», υπογραμμίζουν μέλη της κίνησης «SOSτε το νερό».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Την κάθετη διαφωνία τους στη σχεδιαζόμενη πώληση της ΕΥΑΘ δήλωσαν για μία ακόμη φορά οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης ενώπιον της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, της διοίκησης της ΕΥΑΘ και των υποψήφιων επενδυτών της κοινοπραξίας Suez – Άκτωρ, με τους οποίους συναντήθηκαν χθες στη διάρκεια κλειστής σύσκεψης σε ξενοδοχείο της πόλης.
Αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε από νωρίς στον χώρο της σύσκεψης, και παρότι το αίτημά της να ενημερώσει τους εκπροσώπους των υποψήφιων επενδυτών δεν έγινε εξαρχής δεκτό, κατάφερε τελικά μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση να παρέμβει στη συνεδρίαση. Οι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν με κανέναν τρόπο την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη δημοτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης μέσω της σύστασης διαδημοτικού φορέα, όπως ισχύει σε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απάντηση προχώρησε σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης των τότε δήμων Συκέων και Πευκών , παίρνοντας έτσι πίσω την προίκα που είχε δώσει στην αποχετευτική εταιρεία ξεγυμνώνοντας την.

Επεσήμαναν μάλιστα ότι προτίθενται να μπλοκάρουν κάθε διαδικασία παραχώρησης της εταιρείας σε ιδιώτες με προσφυγές στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια και εκ νέου στο ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διαχειριστεί το δημόσιο αγαθό του νερού.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκε μόνο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος διαμήνυσε ότι οι δήμαρχοι δεν θα επιτρέψουν το αγαθό που λέγεται νερό να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Παράλληλα, ενημέρωσε τους επενδυτές για τις ομόφωνες αποφάσεις των δημάρχων της Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ και ότι η ύδρευση και αποχέτευση σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Top